Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

ΑΘΟΡΥΒΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ


Εις το σεβάσμιον πρόσωπόν Σας πάντοτε διεκρίναμεν αδρά τα χαρακτηριστικά του καλού Ποιμένος, του τιμίου εργάτου της Εκκλησίας, του λαμπρού θεολόγου, του διακεκριμένου επιστήμονος, του ανθρώπου των ανοικτών οριζόντων, των συγχρόνων προβληματισμών και των μεγάλων οραματισμών, παρά την συνειδητήν επιλογήν της αποχής από την ατελέσφορον επιδίωξιν του να ευρίσκεσθε επί μονίμου βάσεως εις το επίκεντρον της δημοσιότητος.
Η χάρις του Θεού δεν έρχεται μετά παρρησιάσεως! Το έργον του Κυρίου δεν επιτελείται προηγουμένων σαλπιγκτών. Το έλεός Του επισκέπτεται τον άνθρωπον περισσοτέρας φοράς εν τω κρυπτώ.Το πνεύμα Του πνέει ως πνοή αύρας λεπτής. Τα γνωρίζετε όλα αυτά καλώς, διa τούτο και έχετε επιλέξει την σεμνότητα και την αθορυβίαν…

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο (13-5-2008)

13 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Το άριστον, όντως!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη

ΜΑΛΛΟΝ ΛΑΘΟΣ ΕΚΑΝΕΣ. Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 'ΑΛΑΛΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ' Ή 'ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΟΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ'. Ο Ιερώνυμος δεν θορυβεί γιατί δεν μπορεί να μιλήσει. Δεν ξέρει. Δεν έχει το υπόβαθρο.
Μονο ο Χριστόδουλος μπόρεσε και όρθωσε το φρόνημα του στην απαράδεκτη τακτική του Πατριαρχείου και κατάφερε πολλά. Αλλα ας όψονται τα πρωτοπαλίκαρα του Πατριαρχείου στην Ελλάδα που πολέμησαν λαυσσαλέα τον Μακαριστό.
Ήδη μας λείπει.

Ανώνυμος είπε...

θα συμφωνησω με τον αγαπητο ανωνυμο.
Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ.
Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΘΗΤΗ...
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ....\ΑΣΤΑ...
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΤΑΤΟΣ...
ΑΧΕΤΟΣ...
ΥΠΟΒΑΘΡΟ...
ΜΗΔΕΝ...
Η ΜΑΛΛΟΝ ΜΙΟΝ ΜΗΔΕΝ...

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΝΑΝΩΝΥΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΣ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΟΜΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΥΣΕΒΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΦΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΟΜΠΑΙΞΙΑ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ Η ΜΙΚΡΑ ΖΥΜΗ ΕΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΖΥΜΩΣΕ ΤΟ ΦΥΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΤΑΓΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΗΓΕΤΗ ΣΤΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΚΟΝΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΡΕΝΗΡΗ ΕΚΖΗΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΤΗΣ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑΣ. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ Η ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

η καταντια των ελληνων να ακουν τους αλλους μονο οταν φωνασκουν και θορυβουν οσο για την διενεξη με το οιοκουμενικο πατριααρχειο δε την επεβαλαν τα πρωτοπαλικαρα του θρονου αλλα ο ιδιος ο θεος που τον πηρε ελπιζω κοντα του παρολες τις απαραδεκτες πραξεις στις οποιες ειχε προεβει

Ανώνυμος είπε...

Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β΄ τον γνωρίζω από παλιά. Και τον συναντούσα σχεδόν κάθε χρόνο όταν μας προσκαλούσε τους παλιούς συνοικοτρόφους στην Μητροπολίτη του. Εκεί όλοι θαυμάζαμε το πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό του έργο. Πάνω από όλα όμως την σεμνότητα του, και την Ευαγγελική βιωματική ζωή του. Δεν θα προσθέσω κάτι παραπάνω, απλός παραθέτω ελάχιστες απόψεις άλλων για αυτόν.

«Είναι ένας άνθρωπος σεμνός, σοβαρός, προσεκτικός στις δηλώσεις του και στα θέματα της Εκκλησίας, όπως τόνισε και στις αρχικές του δηλώσεις, θέλει να στηρίξει το Συνοδικό θεσμό της Εκκλησίας. Επιθυμεί όχι απλώς να έχει καλές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά πολύ περισσότερο, όπως είπε και ο ίδιος: «Δεν είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το Πατριαρχείο, γιατί το Πατριαρχείο είναι μια οντότητα που δεν χρειάζεται τη στήριξη. Είμαστε εδώ για να αγαπούμε το Πατριαρχείο και να είμαστε μαζί του». Ήταν πράγματι πολύ ωραίες οι τοποθετήσεις του αυτές. Είναι πολύ σημαντικές επίσης οι δυνατότητες που έχει η Ελλαδική Εκκλησία στην ανάπτυξη των διορθοδόξων σχέσεων. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα προωθήσει την ενότητα των Ορθόδοξων Εκκλησιών, όπως και ο προκάτοχός του, ο αείμνηστος Χριστόδουλος, πάντοτε βεβαίως υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου."
Ο Αμερικής Δημήτριος Τρακατέλης

«Σε μια νύχτα εκτονώθηκε η θύελλα μιας δεκαετίας. Η εκκοσμίκευση της Εκκλησίας μπήκε στο χρονοντούλαπο. Τέλος στις υπερβολές. Στον ρεβανσισμό. Τα ιερολάβαρα στη θέση τους. Τα τελευταία λόγια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Όποιος βάζει το χέρι στο αλέτρι προχωράει μπροστά και δεν κοιτάζει πίσω».
Τάσος Βούτσας διδάκτωρ Καρδιολογίας

«Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έδωσε εντολή να ξηλωθούν τα έδρανα του Προεδρείου από την αίθουσα συνεδρίασης της Ιεραρχίας στη Μονή Πετράκη ….. με το σκεπτικό ότι η θέση του Προεδρείου πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους Ιεράρχες.»
Εφημερίδα Παρόν

«Δεν γνωρίζω ακόμη τι είδους Αρχιεπίσκοπος θα είναι ο Ιερώνυμος Λιάπης αλλά έχω ένα-δυο θετικά σημάδια να καταγράψω, ημερολόγιό μου: πρώτον, μιλάει σαν κανονικός άνθρωπος και όχι με την ψεύτικη γλυκιά λαλιά του ιεροκήρυκα,»
του Διόδωρου από το ΒΗΜΑ

«Ενα μικρό κελί στο ισόγειο της Μονής Πετράκη έχει επιλέξει για να ξεκουράζεται, αλλά και να διαμένει προσωρινά ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος έχει απορρίψει κάθε ιδέα να εγκατασταθεί στην αρχιεπισκοπική κατοικία στο Ψυχικό, στην οδό Μακαρίου. Η κίνηση αυτή του νέου προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα. Οπως λένε συνεργάτες του, «θα ισχύσουν μέχρι κεραίας τα όσα υποσχέθηκε ο κ. Ιερώνυμος» και ότι «θα κάνει πράξη τις θέσεις του περί ταπεινότητας του κλήρου».
Πάνου Μπαϊλη

"Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ήταν πολιτικός του Θεού. Ο Ιερώνυμος είναι άνθρωπος της Εκκλησίας."
Δημήτρης Μητρόπουλος Νέα

"Να αποφεύγετε τα χειροκροτήματα και τους θορύβους μέσα στο Ναό" είπε στους πιστούς τονίζοντας ότι αυτό το έλεγε ο Ιερός Χρυσόστομος.»
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β΄

Δόξα στον Θεό για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Είθε οι ελπίδες μας να λάβουν σάρκα και οστά κατά το διάστημα της διακονίας του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Αριμαθαίος

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΡΙΜΑΘΑΙΕ
ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ
ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ(ΑΜΑ ΘΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΑΛΛΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΣΩ ΝΑ ΑΡΑΔΙΑΖΩ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ.
ΤΕΤΟΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΘΕ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΙΣΤΟΥΜΕ...
ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΡΟΣΩΠΙΚΗ-ΑΝΩΝΥΜΗ ΓΝΩΜΗ.
ΠΑΝΤΩΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ.
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΕΘΝΑΡΧΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΣΥΡΕΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΚΗΝΥΣΟΥΝ Η ΕΣΤΩ ΝΑ ΑΓΓΙΞΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ.
ΑΣ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ.
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΕΘΑΝΕΙ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΕΙΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ.
ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ (ΒΛ ΑΡΙΜΑΘΑΙΟ) ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ...
ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΣΧΕΤΕ ΑΡΙΜΑΘΑΙΕ.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Ανώνυμος είπε...

Ιερωνυμικέ Αριμαθαίε

μάλλον κανετε επιλεκτική χρήση των χρυσοστομικών ρήσεων.
μήπως θυμαστε ποιος ειπε:
«Ουδένα λοιπόν δέδοικα ως τους επισκόπους πλην ολίγων» ;;

(κανέναν δεν φοβήθηκα οπως τους επισκόπους εκτος από λιγους)

ναι,σωστα καταλάβατε!είναι αυτούσια φραση του χρυσορρήμονος ιεραρχου προς την μαθήτρια του Ολυμπιάδα (επιστολη 70η).

προσωπικά φοβουμαι την δουλοπρεπη σταση Ιερωνυμου προς τον «παναγιωτατο αυθέντη και δεσπότη» οσο φοβομουν(και εξακολουθώ να φοβουμαι ) την Χρυσοπηγή.

τα υπόλοιπα θα τα δείξει ο χρόνος.

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΝΩΝΥΜΟΙ ΑΝΤΙ-ΑΡΙΜΑΘΑΙΟΙ...ΤΗ ΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΠΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ....Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ... ... ... ΤΗΝ ΕΙΠΕ!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΗΝ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ...

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδια ο χριστοδουλος κοιμοιθη οποτε δε χρειαζετε το γλειψιμο στον πατρων ε ρε γελια

Ανώνυμος είπε...

Δεν μου αρέσει να ανοίγω διάλογο, αλλά θα κάνω μια εξαίρεση με την ανοχή του κ. Ανδριόπουλου.
Παραθέτοντας κάποια εγκωμιαστικά για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β΄ δεν σημαίνει ότι μηδένισα ή λησμόνησα το έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.
Ο κάθε άνθρωπος έχει την προσωπικότητά του και κάθε μέλος της Εκκλησίας τον κρίνει: 1ον ο Θεός «δικαίων ψυχαί εν χερί Θεού, και ου μη άψητε αυτών βάσανος» (Σ. Σολ γ΄1) και 2ον μετά από πολλά χρόνια η ιστορία. Σημαντικότερη είναι η κρίση του Θεού, δυστυχώς όμως οι περισσότεροι επιθυμούν να αφήσουν «καλό όνομα» στην γη. Οι ονομασίες σχολείων, δρόμων, πλατειών, και αιθουσών δυστυχώς με την παρέλευση του χρόνου αλλάζουν. Οι εγγεγραμμένοι «εν βίβλο ζωής» έχουν αξία και αυτοί μένουν εις τον αιώνα.
Οι Αρχιεπίσκοποι τους οποίους γνώρισα καλά είναι: Ιερώνυμος Α, Σεραφείμ, και Χριστόδουλος, όπου και άφησαν ο καθένας πολλά θετικά και επαινετά μετά την τελευτή τους. Ως άνθρωποι έκαναν και λάθη, όπως θα κάνει και ο Ιερώνυμος Β΄, νομίζω ότι είναι φυσικό για κάθε ένα που διοικεί.
Κάποιος με ονομάζει «Ιερωνυμικέ Αριμαθαίε», μάλλον κρίνει από τον εαυτό του, διότι έχει μάθει -ίσος- να εντάσσει τον εαυτό του σε κάποιον χώρο, ή σε κάποιον «γέροντα», ή και «ηγέτη». Ποτέ μου δεν επιθύμησα να υπηρετήσω άνθρωπο, ήμουν ελεύθερος σκοπευτής και δεν έγινα οπαδός κανενός κληρικού ή λαϊκού.
Με καύχηση μπορώ να πω τα λόγια του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου:
«Καίτοι και Πέτρον τιμώ, αλλ’ ουκ ακούω Πετριανός,
και Παύλον, Παυλιανός δε ουκ ήκουσα.
Ου δέχομαι παρ’ ανθρώπων ονομάζεσθαι,
παρά Θεού γεγονός.»
(Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος, Ρ.G. 36:31)
Αυτά τα ολίγα.
Αριμαθαίος

Ανώνυμος είπε...

ΕΜ ΑΥΤΟ ΤΟ "ΠΑΡΑ ΘΕΟΥ ΓΕΓΟΝΩΣ" ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΡΙΜΑΘΑΙΕ ΕΧΟΥΜΕ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕΙ! ΑΥΤΕΙΔΩΛΟΙ ΓΕΓΟΝΑΜΕΝ!

Related Posts with Thumbnails