Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Ω ΠΑΣΧΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ! ΛΥΤΡΟΝ ΛΥΠΗΣ...


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πατρών, το Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου και το ηλεκτρονικό περιοδικό Διαπολιτισμός, διοργανώνουν εκδήλωση στο πνεύμα των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδος, την Μεγάλη Τρίτη 22 Απριλίου στις 9 το βράδυ, στον πολυχώρο του Βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου.

Το γενικό θέμα με εκφράζει απόλυτα: ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Κείμενα θα διαβάσουν οι:

Σπύρος Βρεττός, ποιητής
Διονύσης Καρατζάς, ποιητής
Γιώργος Κοζίας, ποιητής
Ήρα Κουρή, φιλόλογος
Κώστας Λογαράς, Συγγραφέας
Γιάννης Η. Παππάς, φιλόλογος
Μάρκος Σκληβανιώτης, ποιητής
Βίβιαν Φαρμάκη, φιλόλογος
Αλέξανδρος Φωσταίνης, ποιητής
Γιάννης Χρυσανθόπουλος, ποιητής
Μαρία Ψάχου, φιλόλογος

Ο φίλος συνθέτης από το Αίγιο Σάκης Παπαδημητρίου θα παρουσιάσει μελοποιημένη ποίηση, δηλαδή συνθέσεις του πάνω σε ποίηση Κικής Δημουλά, Ζωής Δάφνη, Λέτας Κουτσοχέρα, Μωυσέως μοναχού αγιορείτου και π. Παναγιώτη Καποδίστρια.
Κιθάρα θα παίξει ο Σάκης Παπαδημητρίου (φωτό) και θα ερμηνεύσει η ΄Αννη Ονουφρίου με την αισθαντική φωνή της.

Χαίρομαι πολύ που ο Σάκης ενέταξε στο ευρύτατο ρεπερτόριό του και τα μελοποιημένα υπ' αυτού ποιήματα των ορθοδόξων ιερωμένων π. Παναγιώτη Καποδίστρια και Μωυσέως αγιορείτου. Τα είχαμε πρωτοπαρουσιάσει στην Φιλαρμονική - Ωδείο Πατρών τον Ιανουάριο του 2007, όταν με το Πολύτροπον και φίλους μουσικούς πραγματοποιήσαμε την Ιερατική Ποίηση. Στο πρόγραμμα εκείνης της εκδήλωσης ο Σάκης Παπαδημητρίου έγραφε για την δική του προσέγγιση:

ΣΙΩΠΗ (Μωυσή)
Στην εποχή της υποκρισίας, της ματαιοδοξίας και της άσκοπης φλυαρίας ίσως ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσεις τα αληθινά συναισθήματα και την ουσία της ζωής είναι να σωπάσεις, να προσευχηθείς χωρίς λόγια κι αφού «χαθείς» να μπορέσεις να βρεις και να νιώσεις όλα αυτά που σκεπάζονταν τόσο καιρό από το θόρυβο της παρουσίας σου.

ΚαιΝΟΤΑΦΙΟ (π. Π. Καποδίστρια)
Πόσο άραγε πρέπει να οπλιστείς για να πεις την αλήθεια; Πόσο κραυγαλέο πρέπει να γίνει το μαρτύριο, τα πάθη των ανθρώπων κι ο θάνατος κάθε αξίας για να αρχίσεις επιτέλους να μιλάς; Μήπως δεν υπάρχει ελπίδα; Ή μήπως υπάρχει κάποιος Λόγος πίσω από όλα αυτά;
Όπως και να ‘χει η Ποίηση και η Μουσική παραμένουν για κάποιους τρόπος ελεύθερης, μυστικής διαφυγής .

Δυστυχώς δεν θα είμαι σ' αυτή την εκδήλωση που στηρίζουν με την παρουσία τους και πολλοί φίλοι ποιητές, λόγω Πόλεως. Εύχομαι ειλικρινά να μεταφέρουν στο κοινό την ομορφιά και την αλήθεια της Πασχαλινής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

1 σχόλιο:

Μαρία Παναγιωτακοπούλου idifono@yahoo.gr είπε...

Φίλε Παναγιώτη σ'ευχαριστώ για τη δημοσιευση και την αναφορά σου σε μένα. Πραγματικά ήταν πολύ όμορφη η χθεσινή βραδιά μεσα στο πνεύμα του Πάσχα.Σου έυχομαι καλή Ανασταση
Σάκης Παπαδημητριου

Related Posts with Thumbnails