Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

ΤΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗΣ


Ο κ. Γεώργιος Θ. Γιαννόπουλος είναι άξιος πάσης τιμής για χίλιους λόγους. Εγκρατής νομικός, δεινός φιλόλογος (όχι απ’ αυτούς με το πτυχίο) φημιζόμενος για την αρχαιομάθειά του, ακέραιος άνθρωπος και δημόσιος ανήρ (η θητεία του ως νομάρχη την περίοδο 1974 –1982 άφησε εποχή στις πόλεις όπου υπηρέτησε) και πάνω απ’ όλα εραστής της Ιδιωτικής Οδού!

Ο κ. Γιαννόπουλος εκδίδει εδώ και είκοσι χρόνια μόνος του και διανέμει δωρεάν την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ, της οποίας κυκλοφορεί ήδη το 100ο φύλλο! Μια ιδιωτική πρωτοβουλία με καρπούς αγλαούς, τους οποίους γευόμαστε όλοι οι αναγνώστες της εφημερίδας του. Το «μαγικό τετρασέλιδο» της εφημερίδας του περιλαμβάνει οξυδερκέστατες πολιτικές αναλύσεις της επικαιρότητας, μεστές περιεχομένου βιβλιοπαρουσιάσεις όπου θαυμάζει κανείς τον κριτικό κάλαμο του κ. Γιαννόπουλου, ουσιαστικές φιλολογικές και λογοτεχνικές σελίδες, τα περίφημα πια «Γλωσσικά» όπου μαθαίνεις τη γλώσσα από τα λάθη – μαργαριτάρια της περιρρέουσας ατμόσφαιρας (δημοσιογράφοι, πολιτικοί, δάσκαλοι και λοιποί), ολοσέλιδα αφιερώματα σε ιστορικά γεγονότα που έχουμε ολότελα λησμονήσει, ανθολόγιο αξιομνημόνευτων σύγχρονων ποιημάτων, πολλές φορές ποιητών που δεν βλέπουν τα «φώτα της δημοσιότητας», ταξιδιωτικές εντυπώσεις δοσμένες με γλαφυρό μα και παιδευτικό τρόπο.

Όλα αυτά χωρούν σ’ ένα καλαίσθητο τετρασέλιδο – ευτυχώς ασπρόμαυρο – το οποίο είναι εν ταυτώ και ένα γλωσσικό μνημείο! Ο κ. Γιώργος Γιαννόπουλος είναι από τους ελάχιστους εναπομείναντας κρατίστους χειριστάς της ελληνικής γλώσσας. Μια σκέτη γλωσσική απόλαυση η εφημερίδα του! Όπου δε χρησιμοποιεί και το απίθανο χιούμορ του, η γλώσσα τσακίζει κόκαλα! Τον ευχαριστώ για όσα μου έχει ακουσίως προσφέρει και κυρίως διότι με τιμά με την φιλία του. Εύχομαι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ, αυτή η ανιδιοτελής και απολύτως σοβαρή εργασία του κ. Γιαννόπουλου, να μας φωτίζει για πολλά χρόνια ακόμα ως φάρος τηλαυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails