Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Η ΠΑΤΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!


Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη (14,15 & 16 Μαρτίου) την όπερα Ιούλιος Καίσαρας του Χαίντελ (1685 – 1759) σε μια νέα, γεμάτη εκπλήξεις παραγωγή, σκηνοθετημένη από τη Μαριάννα Κάλμπαρη και με σκηνικά-κοστούμια του Πάρι Μέξη. Έχοντας αποσπάσει τις υψηλότερες διακρίσεις του διεθνούς τύπου για τις ηχογραφήσεις έργων Χαίντελ, η Ορχήστρα Πατρών και ο Γιώργος Πέτρου συνοδεύουν την εξαιρετική ομάδα των σολίστ με "όργανα εποχής", δηλαδή με αντίγραφα των αυθεντικών οργάνων του 18ου αιώνα.
Ο Ιούλιος Καίσαρας υπήρξε το σπουδαιότερο επίτευγμα του συνθέτη στον τομέα της όπερας. Η φιλόδοξη αυτή παραγωγή ανέβηκε για πρώτη φορά το 1724 και σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, συγκεντρώνοντας τους διασημότερους λυρικούς τραγουδιστές -τους "σταρ"- της εποχής. Το λιμπρέτο αναφέρεται στην ερωτική ιστορία του Ρωμαίου στρατηλάτη και της Αιγύπτιας βασίλισσας Κλεοπάτρας, πλαισιώνοντάς την με πολιτικές ραδιουργίες, επαναστάσεις, μάχες, καθώς και με μια ισχυρή δόση χιούμορ.
Ο Χαίντελ στο απόγειο της δημιουργικότητάς του γράφει ορισμένες από τις πιο εμπνευσμένες μουσικές του σελίδες, εμπλουτίζοντας την ορχήστρα με τους εξωτικούς ήχους της βιόλας ντα γκάμπα, της άρπας και της θεόρβης, και για πρώτη φορά στην ιστορία της όπερας ενισχύοντας τον όγκο της με τέσσερα κόρνα. Ιδιαίτερα απαιτητική είναι η φωνητική γραφή για τους πρωταγωνιστές, ενώ η απεικόνιση των χαρακτήρων αριστοτεχνική, μέσα από άριες γεμάτες υπέροχες λυρικές μελωδίες και εκρηκτικά φωνητικά πυροτεχνήματα.

Η όπερα αυτή του Χαίντελ, φίλοι της Ιδιωτικής Οδού, ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με την ουσιαστική συνδρομή της Πάτρας! Άσχετα αν η πόλη το αγνοεί. Μετρήστε λοιπόν: Ορχήστρα Πατρών και σπουδαίοι νέοι Πατρινοί σολίστ: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος στο τσέμπαλο, Δημήτρης Βάμβας, μπαρόκ όμποε. Αυτές τις μέρες, μέρες Καρναβαλιού, ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου, η Ορχήστρα και οι σολίστ κάνουν πρόβες στην Πάτρα! Όπως λέω κι εγώ, επιτρέψτε μου, υπάρχει και «η άλλη Πάτρα». Ο ακάματος και γνώστης του μπαρόκ Γιώργος Πέτρου μας δίνει άλλη μια σπουδαία παραγωγή, που δεν θα έλθει στην Πάτρα! Εν τω μεταξύ οι διεθνείς κριτικές για την Ορχήστρα Πατρών, με αφορμή τις προηγούμενες μπαρόκ όπερες που έχουν βγει σε cd (Αριάδνη στην Κρήτη, Ταμερλάνος) συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Στην Πάτρα, το πολύτιμο αυτό μουσικό υλικό παραμένει, φυσικά, άγνωστο!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς να θεωρηθεί ότι κάνεις διαφήμηση, γράψε μας ωστόσο πού κυκλοφόρησαν τα παραπάνω Cd (εταιρεία), ώστε όσοι θέλουν να μπορέσουν να τα προμηθευτούν.

panagiotisandriopoulos είπε...

Φίλτατε ανώνυμε,
Έχω προβάλει τους συγκεκριμένους ψηφιακούς δίσκους σε παλαιότερη ανάρτηση. Ιδού!
http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2008/01/blog-post_1324.html

Και επειδή φυσικά δεν παίρνω από πουθενά ποσοστά, δεν νομίζω ότι είναι διαφήμιση η προβολή μιας εξαιρετικής δουλειάς. Μάλλον είναι υποχρέωσή μου.

Καλή ακρόαση!

Related Posts with Thumbnails