Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

ΠΡΩΙΝΟ ΡΟΦΗΜΑ
Πρωί στο κελί του Τιμίου Σταυρού του γέροντα Παΐσιου, κοντά στη Μονή Σταυρονικήτα. Τρίτη μέρα της Σαρακοστής. Είμαστε έξω στο σκεπαστό κι ο γέροντας βράζει γάλα στο καμινέτο, πάνω σ’ ένα κούτσουρο.
Παραδίπλα είναι, πλαγιασμένα στα χόρτα, τα δύο παιδιά του Γιάννη, που ανεβήκαμε μαζί στο Αγιονόρος - ο Γιάννης κάθεται μόνος του, απέναντι στο βράχο.
Πιο εδώ είναι δυο επισκέπτες, κι αυτοί από τη Θεσσαλονίκη. Στέκονται όρθιοι, ακουμπώντας στην καστανιά. Πενηντάρηδες κι οι δυο, χλωμοί, στρυφνοί. Φαίνονται να είναι από κάποια παρεκκλησιαστική οργάνωση, γιατί κοιτάζουνε αυστηρά, κάπως επιτιμητικά τον γέροντα και σχολιάζουνε μεταξύ τους χαμηλόφωνα.
Τα παιδιά παίζουνε, κάνουνε φασαρία –οπότε γυρίζει ο Παΐσιος και τα λέει ήρεμα:
«Μην κάνετε θόρυβο, γιατί εδώ δίπλα, κάτω απ’ το χώμα, είναι κρυμμένοι Αμερικανοί και θα ξυπνήσουν και θα ’ρθουν να μας χαλάσουν την ησυχία μας».
Τα παιδιά σταματούνε, σωπαίνουνε παραξενεμένα.
Ο Γιάννης, απέναντι, γέρνει πλάγια στο βράχο, πάνω στο σάκο του. Ανάβει τσιγάρο.
Οι δυο επισκέπτες, που φαίνονται σκληροί ευσεβιστές, συνεχίζουν να βλέπουν με αποδοκιμασία τον γέροντα που προσέχει να μη φουσκώσει και χυθεί το γάλα. Ώσπου ο ένας δεν αντέχει και λέει στον καλόγερο:
«Γέροντα Παΐσιε, είμαστε στις πρώτες μέρες της Σαρακοστής, έχουμε αυστηρή νηστεία, κι εσύ βράζεις να πιεις γάλα;»
Ο γέροντας σωπαίνει. Δεν απαντάει. Πιάνει και κατεβάζει το κατσαρόλι, γιατί το γάλα έβρασε. Μετά πάει στο κελί, φέρνει έξι μικρά, παλιά, πορσελάνινα φλιτζανάκια, τα βάζει μερακλίδικα στη σειρά κι αδειάζει με προσοχή το γάλα μέσα σ’ αυτά. Περιμένει λίγο να κρυώσει, ενώ όλοι τον κοιτάζουνε με απορία, σιωπηλοί.
Οι δυο ευσεβιστές τα βλέπουνε όλα αυτά με αποστροφή, γιατί σκέφτονται ότι αφού είμαστε όλοι εδώ οι επισκέπτες, έξι και τα φλιτζανάκια, άρα και σ’ αυτούς θα τολμήσει ο καλόγερος να προσφέρει γάλα, τέτοιες μέρες σκληρής νηστείας.
Ο γέροντας Παΐσιος παίρνει τα γεμάτα φλιτζανάκια ένα-ένα, τα βάζει σ’ ένα ξύλινο δίσκο, τα κουβαλάει και τ’ αφήνει σε απόσταση εφτά μέτρων, στο χώμα, στην άκρη ενός θάμνου.
Τ’ ακουμπάει όλα εκεί, στη σειρά, έπειτα έρχεται, κάθεται δίπλα μας και αρχίζει να κάνει με το στόμα του κάτι σιγανά, παράξενα σφυρίγματα, κοιτάζοντας προς τους θάμνους.
Δεν περνούνε λίγα λεπτά, και πιο εκεί, μέσα από τα τσαλιά, βγαίνει πολύ προσεκτικά μια οχιά και ύστερα πέντε μικρά φιδάκια –τα παιδιά της.
Κρατάω την αναπνοή μου.
Τα φίδια έρχονται, πλησιάζουν όλα, ένα-ένα, σέρνοντας, περνούνε δίπλα μας, πάνε σιγά-σιγά στα φλιτζανάκια, κι αρχίζουν ήρεμα να πίνουν, να ρουφούνε το πρωινό γάλα τους.

ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ, Επί ψύλλου κρεμάμενος (Κέδρος 2003)

4 σχόλια:

Μανιτάρι του Βουνού είπε...

Καλοοοοοοοοοοοοο!

Δεν το γνώριζα. Αμάν η (εσωτερική μας) κατάκριτκική διάθεση.

Καλήσα Σαρακοστή και νηστεία (κυρίως των λογισμών μας).

Πανγιώτη πρόσεχε σε παρακαλώ. Οι μέρες πονηραό εισίν.

P. Kapodistrias είπε...

Παναγιώτη, καλά να περνάς. Από εκεί μακριά, βλέπεις -πιστεύω- πιο ξεκάθαρα τα πράγματα.

Συγκλονιστικό το του Σκαμπαρδώνη κείμενο. Το πρωτοσυνάντησα στο βραχύβιο περιοδικό ΑΝΑΛΟΓΙΟΝ της Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης (τευχ. 1, 2001) και το αναδημοσίευσα στα "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος", για να υποστηρίξω τη σχέση αμεσότητας της Ορθόδοξης Ασκητικής και του Φυσικού Περιβάλλοντος.
Πρέπει να καταθέσω, ότι διδάσκοντας το εν λόγω κείμενο στους φοιτητές μου του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος (ΤΕΙ Ιονίων Νήσων), συγκλονίζει τους πάντες και γίνεται συνήθως ύστερα έντονη και μακρά κάθε φορά συζήτηση, αφ' ενός μεν για την ζωντανή αλληλοπεριχώρηση των θεοπτών Μοναχών και των στοιχείων του Περιβάλλοντός τους, αφ' ετέρου δε για τις ευκολίες των παντοειδών σύγχρονων Φαρισαίων να καταδικάζουν και να κατακρίνουν!...

Ανώνυμος είπε...

Οικουμενισμός - Συγκρητισμός Σχέδια διαβόλων Γέρων Παΐσιος

Οικουμενισμός, και κοινή αγορά, ένα κράτος μεγάλο, μια θρησκεία στα μέτρα τους. Αυτά είναι σχέδια διαβόλων
. Οι Σιωνιστές ετοιμάζουν κάποιον για Μεσσία. Γι' αυτούς ο Μεσσίας είναι βασιλιάς, δηλαδή θα κυβερνήση εδώ στην γη. Οι Ιεχωβάδες και αυτοί αποβλέπουν σε έναν βασιλιά επίγειο. Θα παρουσιάσουν οι Σιωνιστές έναν, και οι Ιεχωβάδες θα τον δεχθούν. Θα πουν «αυτός είναι». Θα γίνη μεγάλη σύγχυση. Μέσα στην σύγχυση αυτή όλοι θα ζητούν έναν Μεσσία, για να τους σώση. Και τότε θα παρουσιάσουν κάποιον που θα πη: «Εγώ είμαι ο Ιμάμης, εγώ είμαι ο πέμπτος Βούδας, εγώ είμαι ο Χριστός που περιμένουν οι Χριστιανοί, εγώ είμαι αυτός που περιμένουν οι Ιεχωβάδες, εγώ είμαι ο Μεσσίας των Εβραίων». Πέντε «εγώ» θα έχη!... (Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, Λόγοι, τ. Β'- Πνευματική αφύπνιση, Ι. Ησυχαστήριον «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος», Σουρωτή Θες/νίκης 1999,σ.176)

Όλα από ‘κει ξεκινούν

Μου έκανε εντύπωση αυτό που μου είπε ένας επίσκοπος από το Πατριαρχείο. Του είχα πεί: « Μα τι κατάσταση είναι αυτή; Από την μια ο Οικουμενισμός, από την άλλη ο Σιωνισμός, ο σατανισμός! ...Σε λίγο θα προσκυνούμε τον διάβολο με τα δυό κέρατα αντί για τον δικέφαλο αετό». «Σήμερα, μου λέει, δύσκολα βρίσκεις επισκόπους σαν τον επίσκοπο Καισαρείας Παΐσιο τον Β'». Ο Παΐσιος ο Β' τι έκανε; Πήγαινε στον Σουλτάνο για τα αιτήματά του με ένα σχοινί δεμένο στην μέση, αποφασισμένος δηλαδή να τον κρεμάσουν οι Τούρκοι. Σαν να έλεγε στον Σουλτάνο: «Μην ψάχνης σχοινί και χασομεράς ˙ άμα θέλης να με κρεμάσης, έτοιμο το έχω το σχοινί»...Βλέπετε πως τους έφερνε σβούρα; Κι αυτό, γιατί είχε αποφασίσει τον θάνατο. Αν δεν αποφασίση κανείς τον θάνατο, τίποτε δεν γίνεται. Όλα από ‘κεί ξεκινούν. (Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, έ.ά., σ.230-232)

Γίνεται ειρήνη με αμαρτωλό συνεταιρισμό;

Τα βιβλία των Μακκαβαίων να τα διαβάσετε όλα. Είναι πολύ δυνατά. Τι διαταγή είχε δώσει ο Βασιλιάς! Να καταπατήσουν οι ελέφαντες τους Ισραηλίτες! Πήγαν οι άλλοι, ετοίμασαν την τελετή, πότισαν πεντακόσιους ελέφαντες με δυνατό κρασί και λιβανωτό, για να τους εξαγριώσουν, και περίμεναν τον Βασιλιά να παρουσιασθή, για να αρχίσουν την τελετή. Αλλά ο βασιλιάς είχε ξεχάσει την διαταγή που έδωσε. Πηγαίνει ο ελεφαντάρχης να ειδοποιήση τον βασιλιά, γιατί δεν είχε παρουσιασθή ακόμη. «Βασιλιά, του λέει, σε περιμένουμε. Όλα τα έχουμε έτοιμα ˙ τους ελέφαντες, τους Ιουδαίους, οι προσκαλεσμένοι περιμένουν». «Ποιος σας είπε να κάνετε τέτοιο πράγμα;», του λέει! Φωνές, απειλές... Και αυτό δεν έγινε μια φορά αλλά τρείς (*). Μικρό πράγμα ήταν να ξεχάση ο βασιλιάς την εντολή που είχε δώσει ο ίδιος; Και όχι μόνον αυτό αλλά τελικά άλλαξε όλη την στάση του προς τους Ιουδαίους. Όλη η βάση εκεί είναι: Να μετανοήση ο κόσμος. -Γέροντα οι σύλλογοι ειρήνης που ιδρύονται από διάφορα κράτη βοηθούν για την ειρήνη στον κόσμο; -Εξαρτάται. Είναι και μερικοί που ξεκινούν με καλή διάθεση. Αλλά, όταν μαζεύωνται τι μάγοι, τι πυρολάτρες, τι Προτεστάντες, ένα σωρό - άκρη δεν βρίσκεις -, για να φέρουν την ειρήνη στον κόσμο, πώς να βοηθήσουν; Ο Θεός να με συγχωρέση, αυτά είμαι κουρελούδες του διαβόλου. Γίνεται ειρήνη με αμαρτωλό συνεταιρισμό; Πως μπορεί να έρθη η ειρήνη, όταν οι άνθρωποι δεν συμφιλιωθή με τον Θεό; Μόνον όταν συμφιλιωθή ο άνθρωπος με τον Θεό, έρχεται και η εσωτερική ειρήνη και η εξωτερική. Για να συμφιλιωθή όμως ο άνθρωπος με τον Θεό, πρέπει να έρθη σε συναίσθηση, να μετανοήση, να ζη σύμφωνα με τις εντολές του Θεού, και τότε έρχεται η Χάρις και η ειρήνη του Θεού μέσα του, οπότε μπορεί να βοηθήση και για την ειρήνη γύρω του. (Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, έ.ά., σ. 355-356)

αγαπητέ Παναγιώτη,το περιστατικό με τα φίδια είναι συγκλονιστικό και δείχνει την ευρυχωρία της καρδιάς των αγίων του Θεού.

και δεν ειναι μαναδικο αυτο το περιστατικό με τον γεροντα Παίσιο.
πολλά έχουν γραφεί για τη σχέση του με τα ζώα,πολλά μένουν κρυμμένα στις καρδιές οσων τα έζησαν.

όμως ο γέροντας δεν ήταν ένας κοσμικός ¨οικολόγος¨.είχε ξεκάθαρισμένη δογματική συνείδηση και αυτό αποδεικνύεται από τα δικά του λόγια τα οποία και παραθέτω.


πιστευω πως δεν είναι στις προθέσεις να εξαπατάς τους επισκέπτες σου δινοντας μια πλαστη εικόνα για τον γερ.Παίσιο γιαυτό κι ελπίζω να δημοσιευσεις το κειμενο στην πρώτη σελίδα και να το σχολιάσεις.

Φιλικά

ο ανωνυμος τακτικός επισκέπτης σου,ο και τακτικά διαφωνών με ορισμένες απόψεις σου .(παραμένει αδιατάρακτη η συμφωνία μας για τον Λυκουργο)

Ανώνυμος είπε...

νομίζω πΠΑΝΑΓΙΟΤΗ ΟΤΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΧΕΙ ΚΡΙΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ...........ΑΜΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΜΕ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ....ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ.......ΑΚΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!!!!ΤΙ ΠΟΝΗΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ????"ἝΥΣΕΒΙΣΤΕΣ"....................ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΣΑΣ ΕΣΕΙΣ........ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ....ΟΡΑΓΑΝΩΣΙΑΚΟΣ........
ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ!!!!!!!!!

Related Posts with Thumbnails