Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

ΣΤΗΝ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ!


Σ’ ένα παλαιότερο άρθρο μου, δημοσιευθέν σε τοπική εφημερίδα, είχα επισημάνει την αθλιότητα στην οποία βρίσκεται η εκκλησιαστική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Αθλιότητα από κάθε άποψη. Και είχα φέρει ως παράδειγμα, για να φανεί η τεράστια διαφορά, το Εκκλησιαστικό Λύκειο Αργυροκάστρου, το οποίο ιδρύθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο φυσικά, και λειτουργεί άψογα!
Έχετε δει, φίλοι μου, πού στεγάζεται το «Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών» εν έτει 2008; Κάπως έτσι είναι η κόλαση!.. Προσέξτε τώρα την είδηση που μας έρχεται από την Μαδαγασκάρη!
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος εγκαινίασε χθες ένα Ινστιτούτο Θεολογικής Κατάρτισης για τους μελλοντικούς ιερείς της Μαδαγασκάρης.
«Το ίδρυμα αυτό, που αποτελεί ένα πολύμηνο σεμινάριο ορθοδόξων στελεχών της Ιεραποστολής, έχει κατασκευαστεί σε ένα τοπίο μαγευτικό.
Στην άκρη της καταπράσινης κοιλάδας της Αλασόρα, σε μία μικρή πλαγιά που δεσπόζει όλου του κάμπου, σαν ένα φυσικό χαγιάτι, για να μπορεί ο καθένας να θαυμάζει το μεγαλείο της αφρικανικής φύσης, εκεί ακριβώς φτιάχτηκε το εκπαιδευτικό αυτό κέντρο θεολογίας, που έρχεται πλέον να προστεθεί στις πατριαρχικές σχολές της Αλεξάνδρειας, του Ναϊρόμπι και της Κινσάσα, με σκοπό την κατάρτιση στελεχών της εκκλησίας, που θα προσφέρουν αργότερα στον τόπο τους και την χώρα τους.
Στις εγκαταστάσεις τού παραδοσιακά φτιαγμένου κτιρίου, κυριαρχεί η απλότητα, και το άπλετο λευκό. Δίπλα από το κεντρικό κτίριο, έχει ανοικοδομηθεί ένας βυζαντινός ναός αφιερωμένος στην μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Και εκεί, 15 τουλάχιστον σπουδαστές από την Μαδαγασκάρη ήδη συμμετέχουν στα μαθήματα, που χθες ξεκίνησαν και επίσημα».

Κι εμείς στην Πάτρα, στην Ελλάδα, δεν είμαστε ικανοί για τίποτα. Όσο η εκκλησιαστική εκπαίδευση θα βρίσκεται στα χέρια μωροφιλόδοξων πρωτοπρεσβυτέρων και ανίκανων ψαλτάδων, δεν είναι δυνατόν να ανακάμψει. Γι’ αυτό όσοι εκ των ελληνοπαίδων θέλουν εκκλησιαστική κατάρτιση, στην Αλβανία. Στην Αφρική. Όπου γης, πλην Ελλάδος. Καλύτερα θα είναι.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια, ο Σίμος του ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ ύπάρχει ακόμη;

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΦΥΣΙΚΟ ΕΦΑΓΓΕ ΕΝΑ ΑΓΓΟΥΡΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ....ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕ ΟΤΙ ΘΑ "ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ" ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΛΗΡΩΜΑ........ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ............................ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ..........ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ...........ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΤΙΚΑ.....Α!!! ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΑΤΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ Κ. ΣΙΜΟ........ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ.......ΕΞΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.......................ΚΑΛΑ ΜΥΑΛΑ....... "ΑΡΑΧΝΟΥΦΑΝΤΙΟΣ"......

panagiotisandriopoulos είπε...

Προσωπικά εκτιμώ τον κ. Σίμο και το έργο του συλλόγου "Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ". Θεωρώ δε, ότι η προσπάθεια αυτή θα έπρεπε να ενισχύεται και από την Μητρόπολη, ώστε η πόλις του Αποστόλου Ανδρέου να είναι μεγάλη ιεραποστολική έδρα. Αυτό, βέβαια, είναι μια μεγάλη συζήτηση... Όσο για το θέμα "κόμματα και Εκκλησία" που έθιξε φίλος του ιστολογίου, συμφωνώ ότι δεν θα πρέπει η Εκκλησία να διχάζει, αλλά να ενώνει τον λαό. Άλλωστε στην Εκκλησία διακρίσεις δεν χωρούν. Είναι γνωστά αυτά.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΤΟΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΟ ΓΛΥΦΤΗ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΟ ΑΧΡΗΣΤΟ ΨΑΛΤΗ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΑΡΙΟ????ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΘΕΟΛΟΓΟ??????ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ Η ΚΟΝΤΡΑ ??????ΑΝ ΘΕΣ ΜΑΣ ΛΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΠΑΩ.....ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΚΟΙΤΑΣ ΕΝΑΝ ΙΕΡΕΑ ΓΑΛΗΝΕΥΕΙ Η ΨΥΧΗ ΣΟΥ, ΟΤΑΝ ΚΟΙΤΑΩ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ ΚΑΤΙ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΦΟΒΟ.......ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ????????????...............................ΤΟ 10..........

panagiotisandriopoulos είπε...

Aγαπητέ μου ΤΟ 10,
δεν έχω καμία κόντρα με κανέναν. Λέω τη γνώμη μου, η οποία ερείδεται σε αντικειμενικά δεδομένα. Δυστυχώς αυτή η στάση ενοχλεί πολλούς που υπογείως, και μόνον, κινούνται εναντίον μου. Πήγαινε να δεις πού στεγάζεται εν έτει 2008 το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών και τα λέμε. Αν καλύπτεσαι, υγεία και χαρά!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΙΝΗΤΡΑ...........ΤΟ 10..

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΩ ΕΚΚΛΗΣΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ????????????ΣΩΤΗΡ, ΖΩΗ, ΣΤΑΥΡΟΣ, ΛΥΔΙΑ...............ΑΡΑΧΝΟΥΦΑΝΤΟΣ...... ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΘΡΟ. ΗΤΑΝ ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΦΥΓΕ.......ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ,................ΑΡΑΧΝΟΥΦΑΝΤΟΣ........

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ ΑΡΑΧΝΟΫΦΑΝΤΕ,
Το θέμα που θίγεις είναι τεράστιο! Οι οργανώσεις κάνουν ένα έργο, όπως το αντιλαμβάνονται, που θα έπρεπε να επιτελεί η Εκκλησία, δηλ. η κάθε Μητρόπολις. Αναπληρώνουν, δηλ., ένα κενό! Στην Πάτρα έχουν και σχολείο! Ο μακαριστός Χριστόδουλος το έλεγε για τις Μητροπόλεις, την ίδρυση σχολείων, και το έκαναν οι οργανώσεις. Από κει και πέρα με απασχολεί πώς αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο. Πολλές φορές χωρίς φιλάνθρωπη διάθεση, με στραγγαλισμό της ελευθερίας, στο όνομα ηθικιστικών αντιλήψεων. Πάντως υπάρχουν και άνθρωποι που εργάζονται με αυταπάρνηση μέσα σ' αυτές, ελπίζω στο όνομα του Χριστού και όχι για την αύξηση της οργάνωσης.

Ανώνυμος είπε...

AGAPHTE "TO 10" EPITREPSE MOY NA SOY PW NA MH SE PIANEI FOBOS KAI DEOS ATENIZONTAS TON, (WS TON APOKALEIS GLYFTH) PRW8IEREA....DEN TOY A3IZEI TOIAYTH TIMH, PISTEPSE ME.... EINAI IKANOS, "APODEDEIGMENA...", NA ODHGHSEI PSYXES -MESW TOY EPITRAXHLIOY TOY- KATEY8EIAN, TOYLAXISTON, SE AIRESH!!!

Ανώνυμος είπε...

Ε ΟΧΙ ΑΚΙ ΣΕ ΑΙΡΕΣΗ , ΕΙΠΑΜΕ......

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΕΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΜΕ ΤΟΣΑ ΚΙΛΑ ΙΕΡΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ???????????ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ............
""""""""""Ο ΝΕΟΣ"""""""""""

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μου ανώνυμε,
Δεν βλέπεις πόσους άξιους ιερείς και τι έργο της Ορθοδοξίας ανά τον κόσμο προβάλλω από το ιστολόγιό μου; Γι' αυτό δεν λυπάσαι;... Λυπάμαι...

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΛΥΠΑΜΑΙ.....ΑΣ ΜΙΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΙΟΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΑΝ ΔΩ ΕΝΑΝ ΙΕΡΕΑ ΝΑ ΠΟΡΝΕΥΕΙ ΘΑ ΤΟΝ ΣΚΕΠΑΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΦΥΡΗ ΧΛΑΜΙΔΑ ΜΟΥ.........ΑΝ ΖΟΥΣΕΣ ΕΣΥ ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΟΝ ΕΒΓΑΖΕΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.........ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΜΕ ΕΣΕΝΑ ΕΓΩ ΣΕ ΣΥΜΠΑΘΩ ΠΟΛΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΙΕΡΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ...ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΙΣΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ....ΣΥΓΓΝΩΜΗ..............
..... ΟΝΕΟΣ.........

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη, λόγω Ιεροκατηγορίας, το ascenseur που θα σε κατεβάσει στην κόλαση δεν θα έχει συρματόσχοινο...

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μου allos tasos επίτρεψέ μου να σου παραθέσω τον ποιητή της Ιδιωτικής Οδού:
Ο άνθρωπος δεν είναι ποτέ τόσο μεγάλος ή τόσο μικρός όσο οι έννοιες που συλλαμβάνει, από τον Άγγελο αρχινώντας ίσαμε τον Δαίμονα. Είναι όσο το μέρος που απομένει όταν οι δύο αυτές αντίπαλες δυνάμεις αυτοεξουδετερωθούνε. Αν μου αρέσει ν' ανάγομαι στην ευγένεια του δέντρου ή να μετατρέπω σε αίνιγμα τις λύσεις, είναι γι' αυτό. Για να υποκαθίσταμαι στο παιδί που ήμουνα και να διαθέτω πάλι, εντελώς δωρεάν, την απέραντη εκείνη ορατότητα, την ισχυρότερη, τη διαρκέστερη από κάθε άλλης λογής Επανάσταση" (Ο Μικρός Ναυτίλος).

panagiotisandriopoulos είπε...

Στον "πρ.συμμαθητή μου" απαντώ πως δεν μπορώ να δημοσιεύσω το σχόλιό του, λόγω ανωνυμίας. Όταν θα γίνει επώνυμος, πολύ ευχαρίστως.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ......ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΑΝΩΝΥΜΑ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ??????

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ..........ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΕΡΟΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο "ΑΛΛΟΣ ΤΑΣΟΣ" ΠΑΛΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ....ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ.......ΑΛΛΑ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΤΙ.... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ...............ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ...ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΙΑΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΨΑΛΤΗΡΙ ΝΑ ΣΕ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ............Ο ΑΡΑΧΝΟΥΦΑΝΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε αραχνούφαντε
Δεν περίμενα να παρεξηγηθώ...!
Κι εγώ με τον Παναγιώτη είμαι όπως και με τον Παναγιώτατο.
Απλά, έκανα humeur...

Ανώνυμος είπε...

Xώθηκε στον κοιτωνίτη
ο Kριτής αγάλι' αγάλια,
φόρτωσε στην γερο-μύτη
δυο ζευγάρια ματογυάλια.
Eτραβήχθη στον σοφά του,
κάθεται φαρδιά πλατιά,
και μετροφυλλά μπροστά του
αναρίθμητα χαρτιά.
Βιζυηνός
(αφιερωμένο στον αραχνουφαντο)

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΡΤΩ "ΑΛΛΟΣ ΤΑΣΟΣ" ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΩ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΕΙΣ.........ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΣΕ ΠΑΡΑΞΗΓΗΣΑ ΑΠΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ........ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ...........ΑΡΑΧΝΟΥΦΑΝΤΟΣ........

Ανώνυμος είπε...

Η Ι.Μ.Πατρών κοιμάται τον υ΄πνο του δικαίου. Ο μεν Μητροπολίτης - φωνάζω για να με φοβούνται- είναι ανίκανος να πράξει ακόμα και το ελαχιστότατο. Πραγματικά απορώ για τί αυτός ο άνθρωπος έγινε Μητροπολίτης. Το απόλυτο τίποτα. Το μόνο που ξερει καλώς να κάνει είναι να ορύεαται (δημοσίευμα εφημερίδας) και ακούγεται εκτός Μεγάρου. Όλη του την δύναμη την έδειξε στον π.Παν.Μεντζά. Άδικος και σκληρός (δρυός πεσούσης...). Ο δε εκπρόσωπος το μόνο που κάνει είναι δημόσιες σχέσεις. Δουλεύει για την πάρτη του, χωρίς να υπολογίζει Μητροπολίτη. Η προβολή του στα ΜΜΕ του είναι αρκετη. (κάποιος σ' ένα μυθιστόρημα είχε πουλήσει την ψυχή του διαβόλο για να έιναι πάντα νέος). Η λογοτεχνία είναι πάντοτε επίκαιρη.

Ο "εξ αποστάσεως"

Related Posts with Thumbnails