Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΙΖ'


π. ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΔΑΜΑΚΗΣ


«Αν αρνούμαστε την αποστολή μας, αυτό που αποτελεί ελπίδα για τον κόσμο, τότε το κρίσιμο, πραγματικό σκάνδαλο για τον χριστιανό άνθρωπο δεν είναι ο κόσμος στην οποιαδήποτε τραγωδία του. Είναι η ίδια η Εκκλησία, στην άρνηση της αποστολικής κλήσεώς της, και μάλιστα στη διαρκή αλλοτρίωσή της, που την καθιστά αγνώριστη στον Κύριο και άγνωστη στους ανθρώπους. Και εννοούμε την αλλοτρίωσή της από το πρώτο και το έσχατο της υπάρξεώς της, που είναι η αγάπη, στην οποία καλείται να αποκαλυφθεί όλη η δικαιοσύνη του Θεού για τον κόσμο. Πόσο απελπιστικό θα μπορούσε να αποβεί για τον άνθρωπο, η ίδια η Ορθόδοξη Εκκλησία, η Εκκλησία της Φιλοκαλίας, της αγάπης προς την ομορφιά, όταν δεν είναι ο μάρτυρας της σωτηριώδους ομορφιάς, της αλήθειας που τελειώνεται στην αγάπη, σ’ ένα κόσμο αυξανόμενης ασχήμιας· όταν δεν γίνεται ο υπερασπιστής της κακοποιούμενης και διωκώμενης ωραιότητος στα πρόσωπα των ανθρώπων και στην εικόνα της κτίσεως. Η Εκκλησία, κυρίως δια του Κλήρου της, οφείλει να νικά κάθε πειρασμό υποκρισίας και ασχήμιας, αποφεύγουσα τον σκανδαλισμό παντός ανθρώπου, πιστή στις εσχατολογικές εμπειρίες της χριστιανικής ζωής ή του ορθοδόξου ήθους».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πεφωτισμένος νοῦς, εὔθηκτός τε καὶ ἐτυμηγόρος. Ὁ πατὴρ Μιχαὴλ ἀποτελεῖ παράδειγμα (μὲ τὴν λατινικὴ ἔννοια τοῦ exemplum) γιὰ κληρικοὺς πρωτίστως καὶ λαϊκοὺς δευτερευόντως. Εὐχὴ μου εἶναι τὸ πόνημα τοῦτο νὰ μὴν τὸ προσπεράσουμε ἀδιάφορα.

Πραΰθυμος

Ανώνυμος είπε...

Ο Π. ΜΙΧΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΝΑΠΗΠΤΟΣ!!! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΔΟΘΕΝ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ!!! ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΑ!!! ΟΠΩΣ ΤΟ "Ο ΣΤΑΥΡΟΣ, Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΜΑΣ" Η ΤΟ "ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΓΑΜΟΣ" ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ.... Ο Π. ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"!!!

Ανώνυμος είπε...

Νὰ προσθέσω ἕνα ἀκόμη πόνημα τοῦ πατρὸς Μιχαήλ, τὸ ὁποῖο εἶναι καὶ ἐπίκαιρο, ὑπὸ τὸν τίτλον "Κεφάλαια Κατανυκτικά", Ἐκδόσεις Ἀκρίτας. Ἀξίζει νὰ τὸ διαβάσουμε καὶ εἶναι βέβαιο ὅτι θὰ ὠφεληθοῦμε ἀπὸ τὴν σοφία τοῦ ἀνδρός.

Πραΰθυμος

Related Posts with Thumbnails