Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

ΕΙΣΑΙ ΩΡΑΙΑ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ!


Η φίλη ζωγράφος Λίλα Πολενάκη επιστρέφει αυτές τις μέρες στη γη των σπουδών της, δηλαδή στη Γερμανία, για να εκθέσει έργα της. Όχι στο Βερολίνο, όπου σπούδασε, αλλά στο Μόναχο, την πόλη που εξέθρεψε καλλιτεχνικά τους μεγάλους έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα (η περίφημη Σχολή του Μονάχου).
Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της στις 14 Φεβρουαρίου και η αυλαία της θα πέσει στις 5 Απριλίου. Στην galerie FRANÇOISE HEITSCH. Η Λίλα Πολενάκη συνθέτει ζωηρόχρωμες εικόνες, συνήθως με υλικά το ακρυλικό, το ύφασμα και το χαρτί, χρησιμοποιώντας και την τεχνική τού κολάζ υλικών και εικόνων. Χρωματιστά υφάσματα, προορισμένα για οικιακή χρήση και γυναικεία ένδυση, κομμάτια από χαρτί, σημειώσεις και σχέδια αποσπώνται από την αρχική χρήση τους και ενσωματώνονται επεξεργασμένα στη ζωγραφική επιφάνεια.
Μακάρι να μπορούσα να πάω στο Μόναχο για να δω από κοντά την αντισυμβατική της ματιά.

Η έντονη δραστηριότητα πολλών δημιουργών εντός και εκτός Ελλάδος, μου θυμίζει αυτό που έγραφε ο Νίκος Εγγονόπουλος σε άρθρο του στο ΒΗΜΑ, τις 27 Ιανουαρίου 1963: «Η καλλιτεχνική δραστηριότης στην Ελλάδα είναι εντονωτάτη και πολύ υψηλής ποιότητος. Οφείλουμε όμως να πούμε ότι χρωστιέται αποκλειστικά και μόνο στους Έλληνες καλλιτέχνες, στο ταλέντο τους, στο πνεύμα αυταπαρνήσεως και στη γενναιοψυχία τους». Σαράντα πέντε χρόνια μετά δεν έχουν αλλάξει και πολλά, κύριε Νίκο… Λίλα Πολενάκη στο Μόναχο, λοιπόν. Είσαι ωραία σαν Ελληνίδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails