Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΟΥ BERNSTEIN


Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του μεγάλου μαέστρου και συνθέτη Λέοναρντ Μπερνστάιν. Επιλέγω να σας προτείνω όχι το πασίγνωστο West Side Story, αλλά ένα ελάχιστα γνωστό, τουλάχιστον στην Ελλάδα, έργο του, το οποίο έχει αρχαιοελληνικό θέμα! Φαντάζεσθε ένα Υπουργείο Πολιτισμού που θα χρηματοδοτούσε ένα πρόγραμμα παρουσίασης έργων συνθετών με αρχαιοελληνικά θέματα; Εξωπραγματικό ακούγεται για τα ελληνικά δεδομένα. Αρκεσθείτε, λοιπόν, στην αποψινή άκρως ενδεικτική πρότασή μου.

LEONARD BERNSTEIN (1918-1990)
Σερενάτα για βιολί, ορχήστρα εγχόρδων, άρπα και κρουστά
To the beloved memory of Serge and Nataly Koussevitzky

Φαίδρος – Παυσανίας
Lento - Allegro
Αριστοφάνης
Allegretto
Εριξύμαθος
Presto
Αγάθων
Adagio
Σωκράτης - Αλκιβιάδης
Molto tenuto - Allegro molto vivace


Ο συνθέτης ολοκλήρωσε το έργο στις 7 Αυγούστου 1954 και το παρουσίασε για πρώτη φορά στις 12 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους στη Βενετία. Ο ίδιος επέμεινε να δώσει στο έργο τον τίτλο “after Plato’s Sumposium” (Κατά το Συμπόσιο του Πλάτωνα) για να υπογραμμίσει τις προθέσεις του. «Προέκυψε από μια δεύτερη ανάγνωση του γοητευτικού διαλόγου Το Συμπόσιο του Πλάτωνα», εξηγεί ο Bernstein. Και συνεχίζει: «Η μουσική, όπως και ο διάλογος, είναι μια σειρά συσχετιζόμενων δηλώσεων - φράσεων, που εξυμνούν την αγάπη. Ακολουθεί την πλατωνική φόρμα μέσα από την διαδοχή των ομιλητών στο Συμπόσιο». Ο συνθέτης δεν έχει ορίσει αυστηρά τα μέρη της Σερενάτας. Αντλεί, κάθε φορά, την ονομασία τους από τον βασικό ομιλητή του Διαλόγου του Συμποσίου. Η σχετικότητα των θεμάτων δεν εξαρτάται από ένα κοινό μουσικό υλικό, αλλά μάλλον από ένα σύστημα στο οποίο η κάθε φράση αναπτύσσεται από στοιχεία της προηγούμενης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ" ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ....ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ.......ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟΙ........ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΡΙΖΕ ΑΡΜΕΝΙΚΟΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΕ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΞΗΛΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΙΜΗΘΕΝΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ.............ΕΝ ΕΤΕΙ 1989...........ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ......ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ........ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ........ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΗΔΟΠΟΙΗΣΕ ΟΤΙ ΑΝ ΒΓΑΛΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΤΟΝ ΕΒΑΖΕ ΦΥΛΑΚΗ......1990.......ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.......ΑΠΟΛΥΤΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ........ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ Η ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ????ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ??? ΚΑΙ ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΣΙΟ...........ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ..........ΑΡΑΧΝΟΥΦΑΝΤΟΣ...........

Related Posts with Thumbnails