Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ 29ΑΡΗΔΕΣ


Ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου (με το παλαιό ημερολόγιο) του 1900 στη Σμύρνη. Γιόρταζε λοιπόν τα γενέθλιά του κάθε τέσσερα χρόνια, όταν το έτος ήταν δίσεκτο. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν 108 χρονών!
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1940 στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι της Ίμβρου. Αύριο συμπληρώνει τα 68 χρόνια του.
Στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ διάβασα τα εξής για τους «29άρηδες», όσους γιορτάζουν δηλ. τα γενέθλιά τους κάθε τέσσερα χρόνια: «Οι Αμερικανοί, όπως πάντα πρακτικότεροι, φρόντισαν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι κι έτσι βάφτισαν το Άντονι του Τέξας, μια πολίχνη 3.850 κατοίκων, ως την Παγκόσμια Πρωτεύουσα των Δίσεκτων Ετών, ξεκινώντας και το ομώνυμο φεστιβάλ στο οποίο κάθε τέσσερα χρόνια το κοινό συρρέει κατά χιλιάδες. Έχουν δε οργανώσει το κλαμπ των «29άρηδων» με δικό τους δικτυακό τόπο και λίστα διασήμων μελών ζώντων και τεθνεώτων, μεταξύ των οποίων τον Πάπα Ιωάννη Γ', που ξεκίνησε την Αντιμεταρρύθμιση του 1468, τον ιταλό συνθέτη Τζοακίνο Ροσίνι, που έγραψε τον «Κουρέα της Σεβίλλης», τον γερμανό αρχιτέκτονα Λέο φον Κλένζε (1864) που σχεδίασε το Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Κι ακόμα τη Χάτι Μακ Ντάνιελ, που στα 1940 ήταν η πρώτη αφροαμερικάνιδα ηθοποιός που κέρδισε Οσκαρ για τη συμμετοχή της στο «Οσα παίρνει ο άνεμος».

Αυτά συμβαίνουν στις Αμερικές! Η Ιδιωτική Οδός συνδέοντας τον Γ. Σεφέρη και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σας προτείνει το εξαιρετικό βιβλίο του καθηγητή Γιώργου Γεωργή «Η Κωνσταντινούπολη του Γιώργου Σεφέρη». Δεκατέσσερεις επισκέψεις, άλλες μονοήμερες και άλλες πολυήμερες, πραγματοποίησε ο ποιητής στην Πόλη. Και όπως παρατηρεί ο Γεωργής «για τον μεγάλο Έλληνα διπλωμάτη και ποιητή η Κωνσταντινούπολη ήταν χώρος συνεκφοράς και συνύπαρξης των πολιτισμών και όχι πεδίο σύγκρουσης ή ανταγωνισμού τους».

2 σχόλια:

None είπε...

Ωραία ανάρτηση!
Να είναι όλοι καλά: στα ορατά και στ' αόρατα.

Ανώνυμος είπε...

καινούριο φρούτο αυτό,ο εορτασμός των γενεθλίων ορθοδοξων προκαθημένων.
προκαλεί θλίψη αυτός ο ξεπεσμός.
ίσως σε μερικά χρόνια τους δούμε να γιορταζουν και τον ¨άγιο¨Βαλεντίνο,δεχόμενοι κόκκινες καρδουλες και ανθοδέσμες με τριαντάφυλλα.
o tempora,o mores!!!

Related Posts with Thumbnails