Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Η ΑΡΣΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΙΟΥ


Ο πρώτος blogger Μητροπολίτης, ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, φαίνεται πως ήρε το πνευματικό επιτίμιο που είχε θέση στον Αιγιώτη θεολόγο κ. Παναγιώτη Σημάτη μέσα από το blog του. Από εκεί δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Σεβασμιωτάτου. Κι αυτό έχει μια ξεχωριστή σημασία για την χρήση των μέσων από τους εκκλησιαστικούς άνδρες σήμερα.
Δεν συμφωνώ με τις απόψεις του κ. Σημάτη περί Καθολικών. Θεωρώ ότι εκφράζουν ορθοδοξισμό και αποπνέουν ένα φανατισμό, ο οποίος, νομίζω, δεν έχει σχέση με την ουσία της πίστης και την έκφρασή της στον σύγχρονο κόσμο.
Όμως δεν συμφώνησα, εξ αρχής, και με την κίνηση του Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου. Ο κ. Σημάτης ανήκει σε μια κατηγορία πιστών που έχουν «ζηλωτικές» απόψεις και δεν έχει νόημα η οποιαδήποτε επιβολή επιτιμίου. Η εν τοις πράγμασι απομόνωση, αρκεί, νομίζω.
Η προσωπική μου περίπτωση δείχνει την …σχιζοφρένεια στην οποία, δυστυχώς, περιπίπτει η Εκκλησία μας. Υποστήριξα τα αντίθετα από τον κ. Σημάτη και επίσης εδιώχθην! Δεν με απασχολεί η προσωπική μου περιπέτεια, γιατί από τη στιγμή που εκφράζεσαι δημοσίως αναλαμβάνεις και το κόστος. Όμως, τελικά η Εκκλησία μας πώς καθορίζει τη στάση μας έναντι των Καθολικών, των ετεροδόξων αλλά και των αλλοθρήσκων σήμερα; Πάντοτε θα υπάρχουν οι μισαλλόδοξες φωνές που μονοπωλούν την διαφύλαξη της ορθόδοξης πίστης. Αυτές, όμως, δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη για την Εκκλησία, η οποία πορεύεται εν αληθεία, ελευθερία και αγάπη. Διαλέγεται, χωρίς φόβο αλλά με πάθος, ανοίγεται στην οικουμένη και κομίζει την αλήθειά της ως «ζώσα παράδοση», δηλ. ως συνέχεια της αρχαίας Εκκλησίας.

2 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

O tempora, o mores!!!!!!!!!

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μου π.κ.

Τέτοιες καταστάσεις θέλουν τον ποιητή τους:
"Τί συλλαβίζεις;
-Μελίζω τις λέξεις μου
τις ανίατες
το άπαν του Τίποτα.
Υστερότερα σιγή".
(Παναγιώτης Καποδίστριας)

Related Posts with Thumbnails