Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

ΑΠΟΨΗ


Για «το μαύρο κουτί»
των Ν. Νικολόπουλου & Δ. Τσακτσίρα (εκδόσεις Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ)

Τον κ. Νικολόπουλο τον γνωρίζω – δυστυχώς – παιδιόθεν και δεν τον υπολήπτομαι.
Τον κ. Τσακτσίρα δεν τον γνωρίζω – ευτυχώς – και δεν επιθυμώ να τον μάθω.
«Το μαύρο κουτί» τους δεν θα το άγγιζα, αλλά ασχολήθηκα – λάθος μου – με την Πολιτιστική και έπρεπε να έχω άποψη, την οποία και καταθέτω.
Είναι, φυσικά, όπως το περίμενα. Ένα κουτί κενό περιεχομένου. Όπως, μάλλον, οι «συγγραφείς» του σε σχέση με την υπόθεση Πολιτισμός. Παρά τα βερμπαλιστικά του τ. Βουλευτού: «Όραμα, σχέδιο και στρατηγική χρειάζονται». Προφανώς, και ως «θεολόγος» που είναι, αναφέρεται στην μέλλουσα Πάτρα, της άλλης ζωής.
Το βιβλίο αποτελεί συρραφή, συμπίλημα, συνονθύλευμα δημοσιευμάτων, πρακτικών, γνωμών, «επισήμων» κειμένων, φωτογραφιών (ίσως το μόνο υλικό με κάποιο ενδιαφέρον), που ιχνογραφούν μια εικόνα της διοργάνωσης «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006», εικόνα που ανήκει, κυρίως και κατ’ εξοχήν, στον επιμελητή του «κουτιού» έγκριτο δημοσιογράφο Ισίδωρο Σιδερόπουλο. Αυτός, και ως εκ της θέσεώς του, γνωρίζει λεπτομέρειες για εκδηλώσεις για τις οποίες ο τέως δεν είχε άποψη ως απών. Οι κρίσεις είναι, εν πολλοίς, σύντομες και ανώδυνες. Πάντως δεν ανήκουν στον τέως.
Ευθύνες για την αποτυχία του θεσμού αποδίδονται στον Μικρούτσικο. Στον Θάνο Μικρούτσικο. Στον Μικρούτσικο τον Θάνο. Σύμφωνα με τον τέως: «Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αγκάλιασε την όλη προσπάθεια και έδωσε σαφείς εντολές …». Για τον τ. Δήμαρχο Ανδρέα Καράβολα, «πρόεδρο» του Οργανισμού: «Στα όσα αναφέρονται εδώ {στο βιβλίο} δεν υπάρχει ούτε ένα ίχνος, πρόθεση ή διάθεση υποβάθμισης της πολιτικής του διαδρομής». Ούτε ίχνος!… Για τον «συντονιστή» Χρήστο Ροϊλό: «Ας μην αναφέρουμε και τις επεμβάσεις του στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα…». Τι «Μαύρο κουτί» είναι αυτό που λέει την αλήθεια με αποσιωπητικά… «Συμπερασματικά, λοιπόν, η πολυπόθητη Πολιτιστική, αντί για γιγαντιαία, αποδείχθηκε… μικρούτσικη!» Αποφαίνεται τελικώς ο… δυσθεώρητος τέως βουλευτής.
Κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις – σταχυολογώ αναγκαστικά – έχουν ιδιαίτερο χιούμορ: «Δύο πολύγλωσσες εκδόσεις που κυκλοφόρησαν στο παρά πέντε από το Πολύεδρο και παρουσιάστηκαν υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής ποτέ δεν… χρηματοδοτήθηκαν!» Πολυεδρικός ο τέως! Μα το «Πολύεδρο» πήρε κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ για κάποιες τιποτένιες εκδηλώσεις. Δεν πληρώθηκε για τις εκδόσεις; Ελπίζω να έχει προσφύγει στην Δικαιοσύνη με μάρτυρα τον τέως. Για να καταδικαστεί, επιτέλους, η αδικία έναντι του «Πολυέδρου»!
Ως εδώ. Δεν έχει νόημα περαιτέρω. Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο για απάντηση, αλλά γιατί; Είναι γνωστό ότι ο τέως έχει επιλεκτική μνήμη, αυτοπροβάλλεται ως αγωνιστής όπου τον συμφέρει. Γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχουν θέματα αυτής της πόλης για τα οποία δεν βγάζει μιλιά.
Μα ποια αλήθεια να κομίσει; Αφού είναι ολότελα ανίκανος να κατανοήσει τον Ελύτη:«Μάθε να προφέρεις σωστά την πραγματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails